De webwinkel is (tijdelijk) gesloten. U kunt voor meer informatie contact opnemen met info@ovilli.com

Laptop ergonomie

De meesten van ons hebben het wel meegemaakt; te lang werken op een laptop leidt tot pijnklachten in nek en rug.

Een laptop is een compromis tussen ergonomie en draagbaarheid. Het scherm van de laptop staat te laag zodat de nek gebogen moet worden om het te kunnen zien. Daarnaast zit het toetsenbord vast aan het scherm waardoor het nog moeilijker wordt om een correcte houding aan te nemen.

Het lichamelijke ongemak ten gevolge van de gebogen houding kan na verloop van tijd leiden tot chronische pijnklachten aan de nek en rug. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en leidt tot een verminderde productiviteit en plezier in het werk.        

De laptop dwingt de gebruiker in een voorover gebogen houding waardoor het hoofd niet meer rechtop staat. Let op de overhellende S-vorminge welving in het bovenste deel van de wervelkolom. Vanwege de verkeerde positionering zie je ook dat de schouders naar achteren getrokken worden. Dit heeft een veel te hoge statische spierspanning ten gevolg.

Zoals deze vrouw op de foto krom achter haar laptop zit voelt het gewicht van het hoofd als verdubbeld! Van ongeveer 5kg naar 10kg belasting op de spieren.      

Uiteindelijk beland je dan bij de fysiotherapeut. Maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Door het scherm te verhogen en verder weg plaatsen is het weer mogelijk om ergomisch verantwoord te werken in de juiste houding. De rug en nekspieren zijn ontspannen en vanwege de optimale kijkafstand zijn ook de ogen meer ontspannen.

Maar non-stop achter welke ergonomische opstelling dan ook is nooit gezond. Je focust op ongeveer 1 meter en je zit min of meer permantent in de dezelfde houding. Het is daarom niet toegestaan om personeel langer dan 2 uur aan een stuk met een laptop te laten werken! Dit is dus ook een advies aan iedereen die achter beeldschermen werkt.

ARBO richtlijnen

Een laptopstandaard is dus geen luxe maar een essentie om medewerkers klachtenvrij te laten werken.

OviStand zal er zeker toe bijdragen dat u comfortabeler en plezieriger werkt met een hogere productiveit.

© 2016 - 2024 Ovilli Design | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel