Laptop ergonomie

De meesten van ons hebben het wel meegemaakt; te lang werken op een laptop leidt tot pijnklachten in nek en rug. Een laptop is een compromis tussen ergonomie en draagbaarheid. Het scherm van de laptop staat te laag zodat de nek gebogen moet worden om het te kunnen zien. Daarnaast zit het toetsenbord vast aan het scherm waardoor het nog moeilijker wordt om een correcte houding aan te nemen.

Het lichamelijke ongemak ten gevolge van de gebogen houding kan na verloop van tijd leiden tot chronische pijnklachten aan de nek en rug. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en leidt tot een verminderde productiviteit en plezier in het werk.

         

 

De laptop dwingt de gebruiker in een voorover gebogen houding waardoor het hoofd niet meer rechtop staat.

        

  

Een gemiddeld hoofd weegt ongeveer 5kg en dat wordt prima ondersteund door de wervelkolom en nekspieren als we rechtop zitten of staan. Maar als we maar 15 graden voorwaarts buigen voelt het gewicht van het hoofd al als zijnde verdubbeld!

Bij 45 graden krijgt de nek een extra belasting van 17kg!

 

Door het scherm te verhogen en verder weg plaatsen is het weer mogelijk om ergomisch verantwoord te werken in de juiste houding. De rug en nekspieren zijn ontspannen en vanwege de optimale kijkafstand zijn ook de ogen meer ontspannen.

 

 

Het is daarom niet toegestaan om personeel langer dan 2 uur aan een stuk met een laptop te laten werken!

Dit is de letterlijke tekst van de ARBO :

Werken met een laptop zonder accessoires moet na 2 uur afgewisseld worden met ander werk of een pauze omdat werken met een werkplek waarbij toetsenbord en beeldscherm aan elkaar vast zitten niet langer dan 2 uur per dag gedaan mag worden (zie hiervoor Arboregeling 5.1). Vooral het aaneengesloten gebruik wordt hierbij gezien als risico, waardoor daarnaast geadviseerd wordt niet langer dan 1 uur ononderbroken met een laptop zonder accessoires te werken.

Een van de voorschriften ministeriële regeling voor de werkplek en programmering die hieruit voortvloeit:

  • Beeldscherm en toetsenbord mogen niet aan elkaar vastzitten (laptop moet dus voorzien zijn van of een los beeldscherm of een los toetsenbord);

Een laptopstandaard is dus geen luxe maar een essentie om medewerkers klachtenvrij te laten werken.

OviStand zal er zeker toe bijdragen dat u comfortabeler en plezieriger werkt met een hogere productiveit.

 

© 2016 - 2021 OviStand | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel